Nieuwe verwijzing bij oogklachten ‘naar de optometrist als het kan, naar het ziekenhuis als het moet’

Nieuwe verwijzing bij oogklachten ‘naar de optometrist als het kan, naar het ziekenhuis als het moet’


Met oogklachten hoeft u niet altijd verwezen te worden naar de oogarts in het ziekenhuis. Bij bepaalde oogaandoeningen is verwijzing naar de optometrist een goed alternatief.

Huisartsen kunnen patiënten met laag complexe oogklachten verwijzen naar de optometrist in de buurt. De optometrist onderzoekt en behandelt de oogklachten en brengt hierover verslag uit naar de huisarts. Het is mogelijk dat de optometrist alsnog een verwijzing naar de oogarts nodig vindt. In dat geval stuurt de optometrist de patiënt zelf door naar het zieken-huis. Uw huisarts wordt dan ook in kennis gesteld.

Bij complexe oogklachten krijgt u van de huisarts meteen een verwijsbrief voor de oogarts, zoals dat gebruikelijk is. Daar verandert niets in.

Nieuwe verwijzing biedt voordelen

 • U ontvangt zo de juiste oogzorg op de juiste
 • U wordt sneller geholpen en kunt dichter bij huis
 • Een bezoek aan het ziekenhuis is meestal niet meer nodig.
 • Niet noodzakelijke verwijzingen naar de oogarts nemen
 • De wachtlijst in het ziekenhuis wordt teruggedrongen.
 • De oogarts heeft meer tijd voor complexe, specialistische oogzorg.

NB: Uw eigen risico wordt niet belast!

Paul Ernest, oogarts Bravis ziekenhuis: ‘In dit project is het aan de optiekzaken om patiënten met een oogziekte te onderscheiden van mensen zonder oogziekte. Hierdoor wordt de wachttijd voor de oogarts korter, zodat patiënten met een oogziekte sneller en beter geholpen kunnen worden in ons ziekenhuis. Bovendien geeft ons dit de ruimte om ons, naast staaroperaties, verdergaand te specialiseren in netvliesoperaties en glaucoomoperaties. Hierdoor kunnen we in Bravis op het hoogste niveau oogheelkundige zorg blijven aanbieden.

Bijzondere samenwerking

Deze nieuwe dienstverlening is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Huisartsen Coöperatie West-Brabant, het Bravis ziekenhuis en vijf optiekzaken in de regio.
Deze zorgprofessionals hebben samen bepaald welke laag complexe oogzorg hiervoor in aanmerking komt.

Bij welke optometristen kunt u terecht?

De deelnemende optometristen zijn medisch geschoold en moeten aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Zo is de kwaliteit van zorgverlening tussen huisarts, optometrist en oogarts goed geborgd. De volgende optiekzaken zijn aangesloten:

 • Optiek van Wely in Roosendaal
 • Optiek van Dinther in Roosendaal
 • Oogzorgcentrum van der Ham Optiek in Bergen op Zoom
 • Oogzorgcentrum van der Ham Optiek in Hoogerheide
 • Ben van der Heiden zien, zorg & horen in Halsteren

Een optometrist van een van deze zaken: “Het is een voorrecht om als optometrist te doen waar je voor bent opgeleid, namelijk het onderscheid maken tussen ‘pluis en niet pluis’. Hierdoor onderscheiden we de laagdrempelige oogzorg van de acute oogzorg. Het grote voordeel voor de patiënt is dat de patiënt de juiste zorg op de juiste plaats krijgt. Laagdrempelig buiten het ziekenhuis met korte wachttijden, maar altijd snel op de juiste plaats (bij de oogarts) als dit nodig is. Samen (met de huisartsen en de oogartsen) maken we de oogzorgketen sterker.

Wilt u meer weten?

U kunt contact opnemen met de winkel of mailen naar info@optiekvandinther.nl

     

 

Afspraak maken

Contact met Optiek van Dinther


Om iedereen voldoende tijd en zorg te kunnen geven in onze winkel werken wij veelal op afspraak. U bent welkom zonder afspraak, echter bestaat dan de kans dat wij u niet direct van dienst kunnen zijn.

Dijkcentrum 185
4706 LB Roosendaal
0165 52 0000
info@optiekvandinther.nl

U kunt gratis voor de deur parkeren bij het Dijkcentrum